Лента постов канала Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin. (@zainurrashid) https://t.me/zainurrashid Hidup Biar Berjasa, Mati Biar Mulia Sebaik-baik manusia adalah mereka yang banyak memberi manfaat kepada manusia yang lain (maksud hadith) ru https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 23 Aug 2025 02:36:59 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 23 Aug 2025 00:29:42 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 22 Aug 2025 15:22:43 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 22 Aug 2025 12:14:38 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 22 Aug 2025 12:14:13 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 22:47:34 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 22:47:28 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 17:10:46 +0300
Laporan akhbar Maariv Israel:

Peristiwa di Khan Younis dianggap sebagai kegagalan dramatik bagi Shin Bet dan Bahagian Perisikan Tentera. Kini, tentera dan sistem keselamatan akan menjalankan siasatan untuk memahami bagaimana kedua-dua pihak yang bertanggungjawab menyediakan liputan risikan sekali lagi terlepas pandang, dan gagal memberikan maklumat yang dijangkakan.

Di Khan Younis, tentera menyedari bahawa para pejuang Briged Khan Younis yang berafiliasi dengan Hamas sedang mengendalikan perang gerila, dengan pemantauan teliti terhadap pergerakan tentera di lapangan, yang dilakukan melalui perancangan dan arahan yang teratur.

Masih wujud di Khan Younis infrastruktur pasukan elit Hamas yang menjadi cabaran besar kepada tentera. Pertempuran untuk memburu mereka adalah kompleks dan sukar, namun kejadian pada pagi ini sangat serius dan menunjukkan kelemahan Shin Bet serta perisikan tentera di kawasan itu.

Hakikat bahawa gelombang besar pejuang bersenjata dapat melancarkan operasi serangan terhadap sebuah lokasi tentera seharusnya sangat membimbangkan kepimpinan tentera mengenai tahap kesiapsiagaan mereka untuk terus menguruskan operasi menguasai Bandar Gaza.

Para pejuang menggunakan rangkaian terowong yang masih belum ditemui oleh Divisyen ke-36, sesuatu yang sangat bermasalah kerana kawasan itu sepatutnya telah dibersihkan dan diperiksa daripada terowong.

Tentera Israel kini bersiap sedia untuk memasuki Bandar Gaza, namun kerumitan di Gaza adalah berpuluh kali ganda lebih besar. Tentera mesti memahami bahawa mereka bukan keluar untuk “berkelah” ke Bandar Gaza, sebaliknya bergerak untuk berdepan dengan dua briged pejuang yang terlatih dan lengkap bersenjata dari hujung kepala hingga ke hujung kaki.

Hamas dijangka akan terus mencabar pasukan tersebut, cuba melakukan kepungan, penculikan, serta memalukan tentera dengan serangan-serangan serupa seperti yang berlaku pada pagi ini.

Gambar: Dua pejuang yang syahid di Khan Younis.👆

https://t.me/numanmazlan
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 17:10:42 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 14:11:14 +0300
Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof. Emeritus Dr. Mohd Nazari Ismail menegaskan bahawa Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump tidak wajar dijemput menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN di Kuala Lumpur pada Oktober ini, berikutan peranannya sebagai penyokong utama tindakan genosid Israel di Gaza.

Beliau berkata jemputan yang dibuat oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim kepada Trump menimbulkan persoalan mengenai konsistensi pendirian Malaysia terhadap isu Palestin, memandangkan AS merupakan pembekal utama senjata kepada Israel yang digunakan dalam pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.

Baca selanjutnya:
https://duniapalestin.net/dunia/4478/

𝗗𝘂𝗻𝗶𝗮 𝗣𝗮𝗹𝗲𝘀𝘁𝗶𝗻 🇵🇸
t.me/duniapalestin
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 10:48:34 +0300
Sahabat saya yang hebat ini, Kol Haji Nadzri Musman merupakan seorang Pegawai ATM yang komited dan konsisten mendokong perjuangan bersama rakyat Palestin untuk pembebasan al Quds dan bumi Palestin yang dijajah.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 08:21:03 +0300
A public gathering themed "No Justice, No Peace! Let Palestine live!" was staged today by a group of youth near the Racecourse Grounds, Colombo. Organized by Youth for Change, the event calls on people to raise their voices in support of Palestine.

In a powerful display of solidarity, the youth marched from the Racecourse to the United Nations, demanding rights and justice for Palestine. Their chants echoed through the streets: “Free, free Palestine! Hands off Palestine! No more war, no genocide, no more power games. Don’t kill children! Occupation is no more! Israel is a terrorist state!”

More than 100 youth from across provinces, breaking barriers of religions, came together as a whole, marching in unison for a common cause. Their determination and passion were palpable as they demanded justice for Palestine. The message was clear: the youth will not be silenced, and they will continue to stand in solidarity with the people of Palestine until justice is served.



www.dailymirror.lk.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 21 Aug 2025 01:01:36 +0300
Gaza sedang kebuluran, umat tidak tahu apa peranan.

Saudara kita di Gaza hari ini sedang dibunuh dengan kebuluran dan genosid.

Negara-negara Islam sedang melihat dengan pelbagai respons dan reaksi.

Pimpinan negara Islam samada masih menimbang maslahat mudarat, atau memikirkan kedudukan politik mereka, atau apa jua alasan untuk justifikasi tindakan mereka.

Umat Islam tidak tahu bagaimana mahu berperanan sewajarnya selain berdoa dan menyumbang pada saluran yang dipercayai, di samping menyatakan kebersamaan pada takat yang mampu.

Inilah bahananya orde dunia hari ini. Jiran dibunuh, dirompak dan diperkosa, tapi kita tak boleh buat apa-apa secara terus terhadap kerosakan itu.

Tangan, kaki, mulut, duit dan segala kemahuan dan keupayaan kita diikat, daripada melakukan satu perkara yang kita mahu.

Walau apa pun yang berlaku, kita semua akan dipersoalkan di hadapan Allah terhadap nasib saudara mara kita di sana.

Moga kita ada jawapan untuk persoalan itu.

Allahumma nasrak. Allahumma sallim.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 20 Aug 2025 17:17:47 +0300
Kematian pasangan pengantin baru, Pegawai Loretta Abigail dan Fly Adele, pada hari pertama bulan madu mereka selepas mereka memutuskan untuk ke pantai Rafah menikmati kenangan abadi cinta mereka untuk memberitahu cucu mereka tentang kepahlawanan mereka berkahwin semasa perang.

Di antara detik-detik cinta dan tawa pengharapan, peluru mortar menembusi tempat itu di pagi hari, mengubah impian dan jasad mereka menjadi hangus dimana ianya menjadi luka yang mendalam di mata dan hati para pemimpin, pegawai dan tentera Israel.

Bulan madu bertukar menjadi pengebumian yang abadi, dan impian seumur hidup menjadi tragedi yang menyedihkan.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 20 Aug 2025 13:19:40 +0300
Di sebalik keteguhan penduduk Gaza, dan kehebatan para pejuangnya bertempur di barisan hadapan, terdapat para ibu dan wanita yang membesarkan generasi anak-anak syuhada.

Jemput sertai webinar terkini Dunia Palestin untuk memahami perjuangan wanita Gaza dalam membina generasi pejuang pembebasan.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 23:14:51 +0300
Jantung hati umat sejagat,

- Masjid al Aqsa di Baitul adalah kiblat pertama

- Madjid al Aqsa di Baitul Maqdis adalah Masjid yang ke-2, dibangunkan di muka bumi

- Masjid al Aqsa di Baitul Maqdis adalah masjid yang ke-3 suci dinsisi Allah swt selepas Masjidil Haram dan Masjidin Nabawi

- Masjid al Aqsa di Baitul Maqdis merupakan lokasi persinggahan Rasulullah saw sebelum Baginda diMikrajkan ke Sidratul Mantaha dan di sinilah Baginda mengimami semua para Rasul

- Di bumi Palestin ini jugalah para rasul diutuskan untuk membawa risalah agama Allah

- Di bumi ini jugalah ribuan sahabat dan para perjuangan syahid bagi mempertahankan kesucian agama Allah swt, ia adalah bumi Ribaat (bumi perjuangan)

- Baitul Maqdis dan bumi Palestin merupakan jantung dan hati kepada umat sejagat.

Namun realiti yang berlaku hari ini memperlihatkan bahawa umat Islam berada dalam keadaan yang lemah dan kebanyakan pemimpin negara-negara Arab dan negara umat Islam hanya tunduk kepada kehendak regim zionis dan USA.

Sesungguhnya bersatu dan bersepakat dalam perjuangan untuk memertabatkan kalimah Allah di bumi Palestin ini merupakan kemuncak kepada perjuangan umat Islam sejagat.

Biar pun dunia terkini kelihatan tidak memihak kepada kita, ia tidak bererti kemenangan perjuangan kebenaran itu adalah sesuatu yang mustahil, bahkan ia adalah sesuau yang telah dijanjikan Allah.

Teruskan ambil peduli, berkongsi dan bersuara, sumbang kepada perjuangan rakyat Palestin melalui saluran yang anda percayai, sertai usaha-usaha perjuangan pembebasan Palestin, bina generasi pewaris kepimpinan masa depan dan doakan kemenangan kepada para pejuangan pembela pembebasan al Aqsa dan bumi Palestin.

Semoga Allah pilih kita sebagai sebahagian daripada penyokong dan pendokong kepada perjuangan pembebasan al Aqsa dan keseluruhan bumi Palestin serta wilayah-wilayah umat Islam yang dijajah.

Salam perjuangan,

Zainur Rashid Z
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 15:10:28 +0300
Pelapor khas PBB bagi hak asasi manusia di wilayah Palestin yang dijajah, Francesca Albanese, telah mempertahankan kumpulan pejuang Palestin, Hamas, sebagai sebuah kekuatan politik yang memenangi pilihan raya demokratik pada 2006 dan bertindak sebagai “pihak berkuasa de facto” di Semenanjung Gaza.

“Hamas adalah sebuah kekuatan politik yang memenangi pilihan raya 2006, sama ada kita suka atau tidak,” kata Francesca Albanese dalam satu video yang dikongsi di platform media sosial X.

Albanese menyifatkan pilihan raya Palestin 2006 yang dimenangi Hamas sebagai “pilihan raya paling demokratik (di Palestin).”

Beliau menyatakan bahawa Hamas telah membangunkan sebuah sistem pentadbiran di Gaza yang merangkumi sekolah, kemudahan awam dan hospital.

“Ia hanyalah apa yang kita panggil pihak berkuasa, secara teknikalnya pihak berkuasa de facto.”

Albanese menegaskan bahawa “apabila anda memikirkan tentang Hamas, anda tidak semestinya membayangkan orang yang menyembelih, bersenjata berat atau pejuang. Itu bukanlah hakikatnya.”

Pada Januari 2006, Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Palestin mengumumkan bahawa Hamas telah menyapu bersih pilihan raya parlimen dengan memenangi 76 daripada 132 kerusi Majlis Perundangan Palestin.

Selepas kemenangan Hamas, Israel telah mengenakan sekatan ke atas Semenanjung Gaza melalui darat, laut dan udara yang berterusan hingga ke hari ini. – Anadolu
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 15:10:24 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 13:54:53 +0300
A story of hope at Gaza Orphans Graduation Ceremony. Orphan children celebrate their graduation at Al-Wafa Orphan Village after one and a half years of education and psychological support in collaboration with UNICEF. A simple ceremony, but with great meaning, and the smiles of these children defy pain and siege to write a story of new hope in Gaza.

~ The Gaza
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 10:01:28 +0300
On Sunday, Francesca Albanese, the UN Special Rapporteur on human rights in the occupied Palestinian territories, emphasised that Hamas should be recognised as a legitimate political movement rather than a group of murderers. She noted that Hamas plays a significant administrative and service role in the Gaza Strip, asserting that the organisation came to power after winning what she described as the most democratic elections in the region, not only in Palestine.

Albanese pointed out that many individuals repeat mainstream narratives about Hamas without a true understanding of its role. She highlighted that the movement has established schools, public institutions, and hospitals, positioning itself as the de facto authority in Gaza.

Rejecting the portrayal of Hamas as solely a militant group, Albanese stated, “Hamas is not a band of murderers or heavily armed fighters, as it is often depicted in various narratives.”

The UN rapporteur has also previously accused over 60 international corporations, including prominent arms and technology firms, of facilitating Israeli military operations in Gaza and supporting settlements in the West Bank.

Albanese characterised the ongoing situation in Gaza as a “campaign of genocide,” driven primarily by profit motives. She urged companies to cease their business dealings with Israel and called for accountability for their CEOs under international humanitarian law.

“At a time when lives are being lost in Gaza and the West Bank is facing escalating violence, this report highlights a crucial reason why Israel's genocide continues: it is profitable for many involved,” she stated.

https://www.middleeastmonitor.com/20250818-un-rapporteur-hamas-is-an-elected-political-force-not-a-band-of-murderers/
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 10:01:25 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 07:14:02 +0300
Hamas (dan pelbagai kumpulan muqawamah lain) itu lahir kerana PLO dan PA telah melucutkan senjata (dengan erti kata ia tidak lagi dihalakan kepada Israel malah digunakan kepada rakyat Palestin sendiri), dalam keadaan ditipu dengan 'penyelesaian dua negara' yang tidak pernah dilaksanakan, penjajahan dan pembersihan etnik Israel terhadap Palestin yang berterusan.

Sekiranya Hamas melucutkan senjata pun, genosid dan rampasan tanah tetap akan diteruskan, kerana secara terbuka Israel telah mengumumkan rancangan Israel Raya, dan kumpulan muqawamah baharu akan terus muncul, kerana akar permasalahan sebenar tidak diurus.

Jika analisis punca utama (root cause analysis) gagal difahami, memang solusi akan ke laut.

Tulisan santai petang.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 04:53:57 +0300
Taufan al Aqsa,

Akhir-akhir ini kelihatan seorang demi seorang menyerlahkan pendirian masing-masing termasuklah pempengaruh dan pegawai-pegawai yang berada di posisi strategik, bahawa Hamas adalah punca kepada apa yang berlaku di Gaza, Palestin.

Seorang demi seorang rakyat Malaysia dan pegawai yang berkedudukan yang menyertai pendirian negara-negara Eropah dan negara-negara Arab yang menuding jari kepada Hamas.

Negara Eropah dan negara-negara Arab telah pun meminta Hamas meletakkan senjata serta melepaskannya kepimpinan di Gaza kepada PA (Mahmoud Abas) dan kerajaan pilihan Israel & USA.

Arus yang terkini kelihatan bergerak ke destinasi yang sama...
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 02:06:39 +0300
Global News merekodkan pengusiran paksa penduduk Bandar Gaza di tengah-tengah ancaman berterusan dan serangan udara yang dahsyat, susulan pengisytiharan Israel mengenai hasratnya untuk menjajah bandar tersebut.

Sumber: Quds News Network
t.me/duniapalestin
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 19 Aug 2025 01:41:01 +0300
Survey : What the world think about Israel in 2025
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 18 Aug 2025 17:28:34 +0300
Setinggi-tinggi Tahniah Amani !

Amani binti Amri merupakan alumni Kolej MARA Banting dan telah menamatkan pengajian Integrated Master’s Degree in Electronics and Electrical Engineering di University of Edinburgh dengan First Class Honours.

Amani juga merupakan penerima Whittington Prize, yang dianugerahkan kepada pelajar terbaik dalam bidang Electrical Power.

Amani bakal memulakan kerjaya profesional beliau sebagai Graduate Energy Engineer di Arup Malaysia yang merupakan sebahagian daripada Arup Group, sebuah firma kejuruteraan antarabangsa yang berpangkalan di London.

Tahniah buat Amani dan keluarga. Kita doakan yang terbaik buat Amani, dan akan kembali pulang menyumbang kepada masyarakat dan negara.
Kredit : Pejabat Mara London & Ireland.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 18 Aug 2025 12:50:26 +0300
📌 Ingatkan bersama

Malam ini, Isnin (18 Ogos 2025) selepas Isyak (8.45 mlm) akan berlangsung Majlis Doa Selamat & Tahlil arwah ibu Hafizuddin di Surau As-Syakirin, Kuala Terengganu.

Boleh ikut juga secara LIVE di TikTok: Ikhlas Corner.

📲 www.tiktok.com/@ikhlascorner?_t=ZS-8yQTaxKSlaK

🤲 Semoga doa kita jadi penguat buat Hafizuddin & pahala berpanjangan untuk arwah ibunya.

𝒀𝒂𝒚𝒂𝒔𝒂𝒏 𝑰𝒌𝒉𝒍𝒂𝒔
𝑹𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒏𝒖𝒔𝒊𝒂𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒑𝒆𝒓𝒄𝒂𝒚𝒂𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒅𝒂
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 18 Aug 2025 05:52:47 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sun, 17 Aug 2025 16:33:47 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sun, 17 Aug 2025 15:29:30 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 16 Aug 2025 15:11:46 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 16 Aug 2025 06:11:27 +0300
Apa Aku kisah ?

Regim Dajjal Zionis Israel
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 15 Aug 2025 09:07:51 +0300
Setakat September 2024, lebih 47,000 pelajar universiti dari China menuntut di Malaysia — peningkatan lima kali ganda berbanding kurang 9,000 orang pada 2019, menurut Duta Besar China, Ouyang Yujing.

Baca berita penuh:
https://fokus.my/pelajar-antarabangsa-china-teramai-di-malaysia-dibenar-kekal-lebih-lama-dan-membawa-tanggungan/

Disediakan oleh:
Knowledge Management Center(KMC), IRIS Institute
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 15 Aug 2025 02:43:51 +0300
#seikhlasjumaat |

Demi Mencurah Ilmu, Mereka Redah Laut Setiap Hari... 🌊

Di tengah lautan Semporna — ada insan yang rela berkorban.
Bukan kerana gaji atau nama, tapi kerana percaya setiap anak berhak belajar — walau tanpa dokumen.

🧭 Siapa Mereka?
Mereka ialah guru sukarelawan yang mengajar anak-anak pulau yang seakan dilupakan dunia.

Tiada bangunan sekolah. Tiada meja. Tiada papan putih.
Namun mereka tetap pergi — meredah laut, tinggalkan keluarga, demi mencurah ilmu untuk anak bangsa.

❤️ Anda Boleh Jadi Sebahagian Daripada Perjuangan Ini

Ikuti kisah mereka di Tiktok https://yikhlas.news/gurupedalaman

Sumbangan seikhlas hati anda akan disalurkan untuk:
✅ Kos minyak bot ulang-alik guru ke pulau
✅ Alat bantu belajar: pen marker, papan putih, buku
✅ Bekalan makanan asas seperti beras, susu, biskut
✅ Meringankan kos sara hidup guru sukarelawan

"Barang siapa memudahkan jalan ilmu, Allah mudahkan jalannya ke syurga."
— Hadis Riwayat Muslim


📍 Klik untuk menyumbang:
👉🏼 https://yikhlas.fund/BGP
👉🏼 https://yikhlas.fund/BGP

Atau terus ke akaun Yayasan Ikhlas:
📌  Maybank 5628 3463 6235
Ref: Guru Pedalaman

✅ Setiap sumbangan layak mendapat pengecualian cukai


Yayasan Ikhlas
Rakan Kemanusiaan Kepercayaan Anda
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 15 Aug 2025 02:43:46 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 15 Aug 2025 01:52:08 +0300
🕌 MAJLIS BACAAN YASIN 🕌

Demi memohon keadilan buat adik Zara Qairina, marilah kita bersama-sama berkumpul dan menadah tangan, memohon kepada Allah agar kebenaran ditegakkan, urusan dipermudahkan, dan keluarga beliau diberikan kekuatan menghadapi ujian ini.

📅 Tarikh: 15 Ogos 2025 (Jumaat)
🕢 Masa: 9:00 pagi
📍Platform : Live Tiktok Ikhlas Corner
( https://www.tiktok.com/@ikhlascorner?_t=ZS-8yQTaxKSlaK )

📖 Dipimpin oleh: Ustaz Mustafa Kamarudin

💌 Kehadiran anda adalah tanda kasih sayang, sokongan, dan solidariti kita sebagai satu keluarga ummah.

Doa yang ikhlas adalah senjata paling ampuh, dan kebenaran itu pasti milik Allah.

𝒀𝒂𝒚𝒂𝒔𝒂𝒏 𝑰𝒌𝒉𝒍𝒂𝒔
𝑹𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒏𝒖𝒔𝒊𝒂𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒑𝒆𝒓𝒄𝒂𝒚𝒂𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒅𝒂
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 14 Aug 2025 15:12:58 +0300
Sedang berlangsung, majlis yassin dan tahlil untuk arwah adik Zara Qairina di Surau Ar-Ridhuan, Pangsapuri Chempaka, Bangi

https://vt.tiktok.com/ZSSwDnK9d/
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 13 Aug 2025 18:31:59 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 12 Aug 2025 14:58:09 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 12 Aug 2025 03:30:31 +0300
Pejabat Media Kerajaan Gaza:

Pada Ahad, hanya 124 buah trak bantuan dibenarkan memasuki Gaza, kebanyakannya telah dirompak dalam keadaan huru-hara yang disengajakan oleh penjajah Israel sebagai sebahagian daripada dasar “kejuruteraan kebuluran dan kekacauan” yang bertujuan mematahkan keteguhan rakyat Palestin.

Sepanjang 15 hari lalu, hanya 1,334 buah trak bantuan memasuki Gaza, iaitu sekitar 14% sahaja daripada keperluan sebenar berbanding 9,000 trak yang diperlukan. Penjajah Israel terus menghalang kemasukan bantuan yang diperlukan, menutup lintasan sempadan, dan menjejaskan kerja-kerja organisasi kemanusiaan.

Sumber: Quds News Network
t.me/duniapalestin
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 11 Aug 2025 15:28:46 +0300
Terkini,

Pasukan Task Force seramai 9 orang pegawai dan anggota dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman kini mengambil alih siasatan kematian Zara Qairina Mahathir.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 11 Aug 2025 12:32:56 +0300
Sedihnya suara Azan di Gaza,

https://vt.tiktok.com/ZSHsXDcLqjsgV-6GNfo/
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 11 Aug 2025 11:27:21 +0300
🇵🇸💔Gaza Media Office: Occupation Commits Massacre Against Journalists

• The Government Media Office in Gaza strongly condemned what it described as a brutal, heinous, and horrific crime committed by the Israeli occupation army, assassinating five journalists in a direct bombing of the journalists’ tent near Al-Shifa Hospital in Gaza City.

• The martyred colleagues are:
🔹Journalist Anas Al-Sharif – Al Jazeera correspondent.
🔹Journalist Muhammad Qariqa – Al Jazeera correspondent.
🔹Journalist Ibrahim Zaher – photojournalist.
🔹 Journalist Moamen Aliwa – photojournalist.
🔹 Journalist Muhammad Nofal – assistant photojournalist.

• The attack was premeditated and deliberate, with the journalists’ tent being directly targeted near Al-Shifa Hospital.

• This massacre raises the number of journalist martyrs killed by the occupation in Gaza during the ongoing genocide to 237 since the beginning of the aggression.

• The Media Office stressed that targeting journalists and media institutions by occupation warplanes constitutes a full-fledged war crime, aimed at silencing the truth and erasing evidence of genocide.

• The assassination is seen as part of the occupation’s broader criminal plan to conceal past massacres and prepare the ground for further atrocities in Gaza.

🌟🌟🌟🌟🌟
⚠️  ChannelBoost Us!
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 11 Aug 2025 01:31:39 +0300
Catatan terakhir wartawan syahid Anas Al-Sharif:

“Kepada sesiapa yang peduli, penjajah mengisyaratkan untuk menyerang Gaza dengan lebih dahsyat. Bandar ini berdarah sejak 22 bulan di bawah tembakan, syuhadanya puluhan ribu, yang cedera ratusan ribu. Jika kegilaan ini tidak dihentikan, Gaza tidak akan tinggal melainkan hanya runtuhan. Wajah dan suara penduduknya akan hilang, dan sejarah akan merekodkan kalian sebagai saksi bisu terhadap jenayah pembunuhan beramai-ramai.”

Sumber: Rassd
t.me/duniapalestin
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sun, 10 Aug 2025 16:02:55 +0300
🏛 Sumbangan untuk Naik Taraf Masjid Rahmani, Kedah

Pada 7 Ogos 2025, penyerahan sumbangan bagi tujuan naik taraf dan ubah suai Masjid Rahmani, Kampung Sadek, Kupang, Kedah telah disempurnakan oleh Tuan Mohd Nazir Bin Rozali (Setiausaha) & Tuan Mohd Nazri Bin Rozali (Bendahari).

Penghargaan yang tidak terhingga kepada semua penyumbang budiman yang telah bersama-sama menyumbang dalam menjayakan usaha mulia ini.

Setiap ringgit yang dihulur adalah bukti kasih sayang terhadap rumah Allah dan tanda kepedulian kepada kesejahteraan umat.

💙 Semoga sumbangan ini menjadi manfaat berpanjangan kepada penduduk setempat.

𝒀𝒂𝒚𝒂𝒔𝒂𝒏 𝑰𝒌𝒉𝒍𝒂𝒔
𝑹𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒏𝒖𝒔𝒊𝒂𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒑𝒆𝒓𝒄𝒂𝒚𝒂𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒅𝒂
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sun, 10 Aug 2025 08:11:34 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 09 Aug 2025 18:54:16 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 09 Aug 2025 03:30:08 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 08 Aug 2025 15:01:27 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 08 Aug 2025 10:51:13 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 08 Aug 2025 09:13:04 +0300
🔥 Perjanjian Gas $35 Bilion Isr4el–Mesir: Di Sebalik Pembunuhan Beramai-Ramai G4za 🔥

Di tengah-tengah penjajahan dan pembunuhan beramai-ramai di G4za, Is-Not-Real menandatangani perjanjian eksport gas terbesar dalam sejarahnya  bernilai $35 bilion dengan Mesir.

💰 Butir Perjanjian:
▫️Sumber gas: Medan Gas Leviathan, luar pesisir Laut Mediterranean.
▫️Jumlah: 130 bilion meter padu gas sehingga tahun 2040.
▫️Sumbangan: 15–20% daripada keperluan tenaga Mesir.

⛔️ Ironinya:
▪️Rejim-Z terus mengepung G4za, menghalang bantuan kemanusiaan masuk sejak 2 Mac.
▪️Lebih 60,000 rakyat P4lestin terbunuh dan jutaan diancam kebuluran.
▪️Aktivis di seluruh dunia, dari Sweden ke Afrika Selatan, mendesak Mesir membuka sempadan R4fah sepenuhnya.

📲 Baca berita penuh di sini:
https://www.indahnyaislam.my/israel-tandatangani-perjanjian-bekalan-gas-as35-bilion-dengan-mesir/
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 08 Aug 2025 07:28:59 +0300
'The IDF will prepare to take control of Gaza City'

- The Independent, 8th August 2025
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 08 Aug 2025 07:02:15 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 07 Aug 2025 23:27:01 +0300
#seikhlasjumaat | 

JOM BANTU MEREKA GAPAI CITA-CITA! 🎓

“Saya nak jadi doktor.”
“Saya nak jadi guru, mau ajar orang kampung membaca.”

Inilah impian anak-anak yatim & asnaf di Pusat Pembelajaran Islam al-Huda (PPIAH), Semporna, Sabah.

Tapi status kewarganegaraan menghalang mereka ke sekolah biasa. Pendapatan rendah keluarga dengan purata RM400-RM500 pula menyukarkan mereka ke sekolah swasta.

Sejak 2021, PPIAH tajaan Yayasan Ikhlas menjadi harapan buat 500 pelajar stateless & asnaf untuk melanjutkan pelajaran bagi mencapai cita-cita mereka.

Kini, kita berpeluang membantu mereka melalui kempen #TajaBelajar ⬇️

2 Pilihan Sumbangan:

🅰️  Tajaan Pelajar RM100/bulan (12 bulan)
– Profil pelajar disediakan

🅱️ Tabung Taja Belajar RM10  (atau seikhlas hati)

💳 Yayasan Ikhlas
Maybank 5628 3463 6235
Ref: Taja Belajar Sabah

📌 Atau terus klik:
🔗 https://yikhlas.fund/TajaBelajar2025

❤️ Jom bantu mereka keluar dari kitaran kemiskinan melalui pendidikan.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 07 Aug 2025 17:03:34 +0300
Di tengah-tengah perang dan sekatan, tiga beradik Hala, Alma dan Sama dari Khan Younis telah berjaya mengkhatamkan hafazan al-Quran dengan bimbingan kakak sulung mereka, Dr. Nada al-Masri.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 07 Aug 2025 16:13:13 +0300
Demi rakyat dan negara,

Dua hari yang lalu, saya singgah sebentar untuk bersolat Isya di Masjid Bandar Seri Putera.

DitakdirkanNya saya dipertemukan kembalo dengan insan hebat yang lebih suka 'low profile' berbanding kemunculan di media.

Dr Abdul Muizz Abdul Malek merupakan Pakar Perunding Kardiologi (Jantung) di Hospital Serdang.

Kehidupan beliau sebagai Pakar Jantung di hospital ini adalah sangat sibuk.

Bayangkanlah bagaimana mereka kendalikan sebanyak 600-700 kes pesakit jantung pada setiap hari di Pusat Kardiologi yang paling sibuk di Malaysia.

Dr Muizz pernah menjadi pelajar saya di IMU kira-kira 2 dekad yang lalu. Beliau merupakan pimpinan pelajar yang hebat dan begitu prihatin dengan perihal masyarakat dan umat sejagat.

Jalan menuju kepakaran jantung, panjang dan berliku tetapi beliau fokus hingga berjaya.

Ketika Gaza diserang pada 2014, beliau datang ke rumah saya membawa sumbangan wang dan barang kemas untuk disumbang bagi keperluan rakyat Gaza.

Jiwanya hanya untuk rakyat, umat dan negara.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 07 Aug 2025 14:05:29 +0300
Members of Parliament in Italy arranged themselves in their chamber wearing green, white, red, and black — forming the Palestinian flag with their bodies as a direct act of protest. They stood in unity against their own government’s complicity in the Gaza genocide. 🇮🇹❤️🇵🇸

#GazaHolocaust
#FreePalestine
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 06 Aug 2025 15:31:36 +0300
Radio from israel reports the death of ten female officers🔻 in Rafah Bouat Squad with rockets surrounded by modern coal-burning objects
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 06 Aug 2025 07:17:16 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 06 Aug 2025 05:53:27 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 06 Aug 2025 02:22:05 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 06 Aug 2025 02:12:37 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 05 Aug 2025 09:57:16 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 05 Aug 2025 02:34:09 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 05 Aug 2025 02:00:39 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sun, 03 Aug 2025 17:50:14 +0300
Orang yang mengatakan Mat Kilau adalah pengganas atau pengkhianat adalah orang yang buta sejarah. Sebaliknya, beliau adalah pejuang nasionalisme yang berjuang untuk menentang penjajahan British.

Begitulah diibaratkan dengan golongan yang menginginkan agar H4m4s meletakkan senjata sedangkan mereka dan barisan pejuang bersama rakyat Palestin, yang selama ini berjuang mendepani penjajahan regim zionis Isr4el.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sun, 03 Aug 2025 15:43:22 +0300
Saluran 12 memetik bekas Ketua Perisikan Tentera Israel, Amos Yadlin:

Israel menghampiri kekalahan strategik yang mendalam

- Askar yang diculik belum pulang dari Semenanjung Gaza, dan imej Israel berada pada tahap yang paling rendah.

- Israel menghadapi keletihan dan pengasingan ketika terperangkap di Gaza tanpa matlamat politik yang jelas

- Cadangan untuk mencapai kemenangan mutlak di Gaza adalah tidak logik, dan Hamas akan tetap kekal di situ.

Sumber: Sada Palestin
t.me/duniapalestin
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sun, 03 Aug 2025 08:54:37 +0300
Perkenalkan anak-anak anda dan generasi masa depan dengan Masjid al Aqsa, kiblat pertama untuk umat Islam di seluruh dunia.

Dapatkan :

Buku Jom Jalan-jalan ke Masjid al-Aqsa:

Tiktok Shop:  https://vt.tiktok.com/ZSSApEHLc/

Shopee: https://s.shopee.com.my/5pxdZxQbyb
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 02 Aug 2025 14:05:20 +0300
Hero yang tidak didendang,

Sejak tahun 2021, Saudara Hassriq Hafize telah masuk ke 42 buah kampung orang Asli di Perak. Perjalanan ini tidak mudah laluannya dan berisko gangguan binatang liar.

Seorang demi seorang, sekumpulan demi sekumpulan, Tok Batin demi Tok Batin disantuni hanya dengan hasrat untuk mengeratkan silaturahim.

Hassriq dibantu oleh sahabatnya, Anas bekerjasama dengan SS Dato Timbalan Mufti Perak dan pegawai JAIP untuk berdakwah di pedalaman Perak.

Di antara kejayaan bersama yang ketara ialah,

1- Kelas al Quran untuk 40 remaja orang Asli setiap minggu.
2- Sumbangan bantuan kemanusiaan seumpama pek makanan asasi
3- Menghidupkan surau perkampungan orang asli
4- Program Ramadan bersama orang Asli setiap tahun
5- Projek Korban bersama orang Asli setiap tahun
6- Sejumlah saudara baharu melafazkan syahadah
7- Mengendalikan projek-projek dakwah dan kemanusiaan agensi / NGO / orang ramai yang ingin menyumbang.

Semoga Allah berkati segala usaha dan pengorbanan mereka.

Yayasan Ikhlas
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 02 Aug 2025 12:35:48 +0300
Ada yang bertanya, buku ‘Jom Jalan-jalan ke Masjid al-Aqsa’ ni tentang apa ya?

Saya ringkaskan begini…

Buku ini dimulakan dengan watak Nidal, seorang kanak-kanak Palestin yang akan membawa pembaca mengenali negaranya. Kemudiannya, Nidal dan kawan-kawannya, masing-masing berjalan untuk berjumpa dan berkelah di Masjid al-Aqsa. Psss, mereka berjalan bersama ibu mereka yang membawa pelbagai jenis makanan. Macam potluck mak-mak ☺️

Nidal bersama kawan-kawannya, Khaled, J!had dan Aisya, masing-masing akan melalui pintu yang berbeza dan akan tunggu di mercu tanda yang berbeza. Tahukah anda, bahawa Masjid al-Aqsa ini mempunyai banyak pintu untuk masuk ke dalamnya? Setiap pintu mempunyai nama, sejarah dan keunikannya yang tersendiri.

Nidal pesan kepada kita agar hafal nama pintu-pintu ini dengan baik supaya satu hari nanti, bila kita (pembaca) nak masuk Masjid al-Aqsa, kita boleh pilih untuk masuk melalui salah satu pintu tersebut. Kata mereka lagi, apabila masjid kita bebas daripada genggaman penjajah nanti, kita akan ke sana bukan sebagai pelawat, tetapi sebagai hero yang hebat!

Hero yang membebaskan Masjid al-Aqsa! ❤️🇵🇸

Zahra' Binti Zainur Rashid

Bagi yang ingin membeli buku-buku ni, boleh dapatkan link di ruangan komen⬇️

#masjidalaqsa #childrensbook #childrensbookillustration
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 02 Aug 2025 12:35:42 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 02 Aug 2025 10:09:25 +0300
Maryam Abdel Aziz Mahmoud Dawas, seorang kanak-kanak perempuan berusia 9 tahun dari Gaza, kini tidak lagi mampu berjalan akibat malnutrisi teruk.

Keadaan tragis ini adalah hasil daripada perang kelaparan yang dilancarkan oleh Israel dengan sokongan Amerika Syarikat, yang telah menyekat bantuan makanan dan perubatan kepada penduduk Gaza.

Hari ini Maryam hanya mampu terbaring dan kelihatan tulang-tulang rangka badannya kerana kebuluran.

Semoga Allah ampuni kita semua
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 02 Aug 2025 00:52:42 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 01 Aug 2025 23:38:42 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 01 Aug 2025 23:36:43 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 01 Aug 2025 15:17:09 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 01 Aug 2025 10:08:28 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 01 Aug 2025 07:14:15 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 01 Aug 2025 01:42:15 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Fri, 01 Aug 2025 00:08:26 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Thu, 31 Jul 2025 16:23:33 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 30 Jul 2025 15:15:53 +0300
Paling menyedihkan,👇

Arab countries including Qatar, Saudi Arabia & Egypt joined calls Tuesday for Hamas to disarm & end its rule of Gaza.

17 countries plus the European Union & Arab League backed a seven-page text agreed at a UN conference on reviving the two-state solution for Israel and the Palestinians.

"In the context of ending the war in Gaza, Hamas must end its rule in Gaza and hand over its weapons to the Palestinian Authority, with international engagement and support, in line with the objective of a sovereign and independent Palestinian State," said the declaration.

France, which co-chaired the conference with Saudi Arabia, called the declaration "both historic and unprecedented."

"For the first time, Arab countries and those in the Middle East condemn Hamas, condemn October 7, call for the disarmament of Hamas, call for its exclusion from Palestinian governance, and clearly express their intention to normalise relations with Israel in the future," said French Foreign Minister Jean-Noel Barrot.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 30 Jul 2025 14:53:39 +0300
Yayasan Ikhlas Sokong Terhadap Sumud Nusantara 💪🏼

Pada 25 Julai 2025, Yayasan Ikhlas dijemput menyertai peluncuran konvoi Sumud Nusantara – satu gerakan sokongan besar-besaran terhadap pembebasan Palestin.

Konvoi ini dijadualkan berlangsung pada September 2025, melibatkan penyertaan NGO dari seluruh Nusantara termasuk Filipina, Indonesia, Kemboja dan Bangladesh.

✨ Diterajui oleh Tuan Nadir Al-Nuri,
✨ Dengan penasihat utama YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim,
✨ Dianjurkan oleh MyAqsa Defenders bersama NGO rakan strategik seperti Cinta Gaza Malaysia, MAPIM dan lain-lain.

Yayasan Ikhlas berdiri teguh menyokong usaha murni ini demi kebebasan bumi Palestin tercinta.

📲 Follow akaun TikTok baru kami di https://www.tiktok.com/@ikhlascorner?_t=ZS-8yQTaxKSlaK

𝒀𝒂𝒚𝒂𝒔𝒂𝒏 𝑰𝒌𝒉𝒍𝒂𝒔
𝑹𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒏𝒖𝒔𝒊𝒂𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒑𝒆𝒓𝒄𝒂𝒚𝒂𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒅𝒂
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Wed, 30 Jul 2025 06:10:06 +0300
𝗦𝗢𝗥𝗢𝗧𝗔𝗡 𝗗𝗨𝗡𝗜𝗔 𝗣𝗔𝗟𝗘𝗦𝗧𝗜𝗡 – 𝟯𝟬 𝗝𝗨𝗟𝗔𝗜 𝟮𝟬𝟮𝟱

1. Jumlah korban di Gaza melebihi 60,000 dalam perang genosid Israel

Sekurang‑kurangnya 60,034 rakyat Palestin terbunuh sejak 7 Oktober 2023, manakala 145,870 lagi cedera. Seramai 113 mayat dan 637 orang cedera dicatatkan dalam tempoh 24 jam terakhir. Hampir separuh mangsa yang terbunuh adalah wanita dan kanak-kanak.

2. 12 kanak-kanak antara 69 rakyat Palestin yang terbunuh dalam serangan udara Israel

Serangan udara Israel mengorbankan 69 orang, termasuk 12 kanak-kanak dan 14 wanita. Serangan menyasarkan beberapa kawasan termasuk Kem Nuseirat dan Bandar Gaza. Janin ditemui selepas ibunya terbunuh akibat letupan.

3. Pakar PBB kecam Israel guna "kehausan sebagai senjata" terhadap rakyat Palestin

Pakar hak asasi manusia PBB menuduh Israel menggunakan sekatan air dan makanan untuk membunuh secara sistematik, menyifatkannya sebagai senjata kejam yang menyasarkan bayi dan kanak-kanak. Mereka menyeru bantuan segera melalui laut ke Gaza.

4. Israel tolak rancangan UK iktiraf Palestin, dakwa sebagai "ganjaran untuk Hamas"

Kerajaan Israel menolak pengumuman UK yang akan mengiktiraf negara Palestin pada September, dan menyifatkannya sebagai tindakan memberi ganjaran kepada Hamas serta membahayakan usaha pembebasan tebusan.

5. PM UK beri amaran akan iktiraf Palestin jika Israel tidak lakukan perubahan

Perdana Menteri UK Keir Starmer menyatakan Britain akan mengiktiraf negara Palestin pada Perhimpunan Agung PBB pada September ini sekiranya Israel gagal melaksanakan gencatan senjata, menghentikan aneksasi Tebing Barat, dan membenarkan bantuan kemanusiaan.

6. Kumpulan hak asasi Israel tuduh Israel lakukan jenayah genosid di Gaza

Organisasi seperti B’Tselem dan Physicians for Human Rights‑Israel menyebut tindakan Israel menyerang infrastruktur awam, hospital, dan menghalang bantuan sebagai jenayah terhadap kemanusiaan, menyifatkannya sebagai genosid.

7. Israel halang kemasukan media antarabangsa ke Gaza untuk sembunyi kebuluran dan genosid

Pihak berkuasa di Gaza menuduh Israel menyekat media antarabangsa bagi menutup jenayah perang dan krisis kelaparan. Mereka menyeru supaya kebebasan media dipulihkan dan bantuan kemanusiaan dibenarkan masuk tanpa halangan.

8. Hampir 90 orang terbunuh, 14 lagi mati kelaparan

Hampir 90 rakyat Palestin terbunuh dalam serangan terbaru Israel, termasuk 7 di Nuseirat. Dalam masa sama, sekurang-kurangnya 14 orang mati akibat kelaparan, termasuk kanak-kanak.

9. Israel hanya benarkan 109 trak bantuan masuk Gaza, bantuan udara gagal sampai

Hanya 109 trak bantuan dibenarkan masuk ke Gaza, jauh daripada keperluan harian lebih 600 trak. Percubaan penurunan bantuan melalui udara pula gagal kerana bekalan jatuh di kawasan yang tidak selamat atau dikuasai tentera Israel.

10. Kanak-kanak Gaza kebuluran kronik, doktor lapor bayi tinggal tulang dan kulit

Doktor di Gaza melaporkan kes kanak-kanak mengalami kekurangan zat melampau semakin meningkat. Seorang bayi bernama Mohammad digambarkan tinggal rangka kerana ketiadaan susu formula dan makanan asas, akibat sekatan ketat Israel terhadap bekalan perubatan dan makanan.

𝗗𝘂𝗻𝗶𝗮 𝗣𝗮𝗹𝗲𝘀𝘁𝗶𝗻 🇵🇸
t.me/duniapalestin
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 29 Jul 2025 18:00:44 +0300
Tentera pengganas Israel secara rasmi telah membunuh sekurang-kurangnya 60,000 rakyat Palestin, bersamaan seorang daripada setiap 40 penduduk Gaza sejak 7 Oktober 2023, dan itu hanyalah angka yang direkodkan.
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Tue, 29 Jul 2025 13:47:00 +0300
Projek Air Bersih Buat Komuniti Kampung Yoh, Sarawak 🚰

Pada 20 Julai 2025, satu lagi langkah murni terlaksana!

Projek Pembangunan Sistem Air Bersih di Kampung Yoh, Bintulu, Sarawak telah berjaya disempurnakan hasil kerjasama antara Yayasan Ikhlas dan Yayasan PETRONAS.

Majlis perasmian disempurnakan oleh YB Datuk Seri Dr. Stephen Rundi, Menteri Industri Makanan, Komoditi & Pembangunan Wilayah Sarawak.

Projek ini memberi manfaat kepada 45 buah rumah, 1 surau dan 1 balai raya, jumlah keseluruhan 47 premis yang kini menerima akses air bersih yang lebih selamat dan terjamin.

💧Satu usaha penting demi kesejahteraan dan kesihatan komuniti luar bandar. Terima kasih atas kepercayaan dan sokongan semua pihak.

Kami akan terus membawa sinar harapan ke seluruh pelusuk negara.


𝒀𝒂𝒚𝒂𝒔𝒂𝒏 𝑰𝒌𝒉𝒍𝒂𝒔
𝑹𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒏𝒖𝒔𝒊𝒂𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒑𝒆𝒓𝒄𝒂𝒚𝒂𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒅𝒂
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 28 Jul 2025 17:26:49 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 28 Jul 2025 17:06:49 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 28 Jul 2025 14:03:09 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 28 Jul 2025 07:25:02 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 28 Jul 2025 07:24:56 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Mon, 28 Jul 2025 02:46:17 +0300
Подробнее
]]>
https://linkbaza.com/catalog/-1001421152090 Sat, 26 Jul 2025 14:16:43 +0300
Kunjungan yang berharga,

Alhamdulillah, kami sempat bertemu dan berkenalan dengan anakanda bungsu kepada Buya HAMKA.

Tuan Haji Amir Thaqib Arsalan Bin Haji Abdul Malik, 70 tahun merupakan anak bungsu daripada 12 adik beradik.

Ayahandanya, Haji Abdul Malik Bin Karim Amrullah atau HAMKA meninggal dunia ketika berusia 73 tahun pada 1981.

Muzium ini dibina di tapak rumah asal Buya Hamka dilahir dan dibesarkan di Agam, Sumatera Barat.

Idea pembunaan Muzium ini dicetuskan oleh mantan Presiden AbIM iaitu YBhg Dato Haji Ahmad Azam Ab Rahman pada 2001.

Dikhabarkan bahawa muzium ini tidak putus-putus dikunjungi pelawat, dan kebanyakannya (70-90%) adalah dari Malaysia.

Sebagai pencinta perkembangan ilmu, dakwah dan budaya di Nusantara, saya berpandangan bahawa Buya Hamka merupakan pemberian Ilahi kepada kita semua.

Salam ukhuwah dan salam perjuangan,

Dr Z
Подробнее
]]>